• img
  • img
  • img

Acsai Tímea

A móri születésű fuvolaművész zenész családból származik.

Már egyetemi tanulmányai alatt olyan nagy múltra visszatekintő zenekarokban fuvolázhatott mint a Berlini Filharmónikusok, a Stuttgarti Rádiózenekar (SWR Symphonieorchester) , a Gürzenich Orchester Köln, vagy a Konzerthausorchester Berlin; valamint olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint például Sir Simon Rattle, Mariss Jansons, Herbert Blomstedt, Iván Fischer, Alan Gilbert, Gustavo Dudamel, Kirill Petrenko, Andris Nelsons.

A fiatal fuvolaművész a zeneművészeti gimnázium elvégzése előtt felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, Kovács Lóránt professzorhoz. A Bachelor diploma megszerzése után a nemzetközileg elismert fuvolaművész és professzor, Andrea Lieberknecht osztályában folytathatta tanulmányait, ahol 2015-ben szólista diplomát szerzett a müncheni Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányai alatt elnyerte a Berlini Filharmónikusok Karajan Akadémiájának 2 éves ösztöndíját, ami alatt nemcsak kiváló zenészek mellett sajátíthatta el a zenekari játék művészetét, hanem lehetősége nyílt a világ számos ismert koncerttermében is koncertezni, többek között a berlini Philharmonie-ban, a Suntory Hall-ban Tokióban, a lucerni Kultur és Kongresszentrumban (KKL Luzern), a párizsi Salle Pleyel-ben , vagy a salzburgi Festspielhausban.

Mesterkurzusok rendszeres résztvevőjeként neves professzorokkal és fuvolaművészekkel fejleszthette tudását, mint például Emmanuel Pahud, Adorján András, Ittzés Gergely, Dejan Gavric, Henrik Wiese.

Tímea többszörös országos és nemzetközi fuvolaversenyek díjazottja, többek között a neves 5. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny 1.díjazottja (5.Beijing International Music Competition); az 1. Nemzetközi Fuvolaverseny Thessaloniki 1.díjazottja (1st European International Flute Competition Thessaloniki); a „Prágai Tavasz” Nemzetközi Fuvolaverseny 2. díjazottja (Prague Spring International Flute Competition) és a legfiatalabb döntősnek járó különdíj tulajdonosa; a 8. Kobe Nemzetközi Fuvolaverseny döntőse (8. Kobe International Flute Competition).

A fiatal fuvolaművész ugyanolyan hangsúlyt fektet a zenekarban való játékra, mint kamarazenei és szólóművek hiteles interpretálására. Jelenleg olyan neves zenekarok visszatérő vendégművésze, mint például a stuttgarti Rádiózenekar (SWR Symphonieorchester), berlini Konzerthausorchester, valamint szóló és kamarazenei koncerteket ad Európa szerte; szólókoncertek vezették már például Magyarországra, Svájcba, Szlovákiába, vagy Csehországba.